19.2.13

Η Ευρώπη... speaks English?

Καλύτερα μιλούν την αγγλική οι γυναίκες. Χειρότερα από όλους οι δημόσιοι υπάλληλοι.


Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι τα αγγλικά είναι η πρώτη γλώσσα στον κόσμο, όσον αφορά στον πληθυσμό των ανθρώπων που τη μιλά.

Η Ευρώπη όμως πόσο καλά αγγλικά μιλά; Σε αυτό το ερώτημα επιδιώκει να απαντήσει η μελέτη του English Proficiency Index. Η έρευνα αφορά στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και αναφέρεται στο έτος 2012.

Από μια ευρεία γκάμα επαγγελματικών κλάδων που ερευνήθηκαν:
  • τα καλύτερα αγγλικά γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό και τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Ακολουθούν όσοι ασχολούνται με τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, (consulting),
  •  τις τηλεπικοινωνίες
  •  οι μηχανικοί
  •  οι εργαζόμενοι σε αεροπορικές εταιρείες, σε χρηματοπιστωτικές και τράπεζες

Τα χειρότερα αγγλικά μιλούν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Οι γυναίκες μιλούν κατά 61,24% καλύτερα αγγλικά από τους άντρες (59,94%).
Το 27% των χρηστών του ίντερνετ έχουν τα αγγλικά ως μητρική τους γλώσσα.

Στην ευρωπαϊκή κατάταξη υψηλού επιπέδου αγγλικά γνωρίζουν οι Σουηδοί, Δανοί, Ολλανδοί και Φινλανδοί.

Αντίθετα, μέτριες επιδόσεις έχουν οι Ιταλοί, οι Γάλλοι, οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί.

Έλληνες και Κύπριοι δεν περιλαμβάνονταν στο δείγμα.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, η μεταγλώττιση ταινιών μειώνει τη δυνατότητα των ανθρώπων να εξοικειώνονται με τη γλώσσα. Πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, μεταγλωττίζουν ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην εξοικειώνονται με το άκουσμα της αγγλικής. Σημειώνεται ότι στην Ισπανία έχει γίνει μια σοβαρή μεταρρύθμιση που προωθεί σε μεγάλη κλίμακα την εκμάθηση των αγγλικών, όμως τα αποτελέσματά της δεν είναι ακόμη ορατά.

Στο ερώτημα, τέλος, γιατί οι εργαζόμενοι δεν καταβάλλουν προσπάθεια να βελτιώσουν τα αγγλικά τους, δύο πιθανές απαντήσεις προσφέρονται: είτε οι επιχειρήσεις υπό την πίεση της δουλειάς δεν μπορούν να παραχωρήσουν εργάσιμο χρόνο για τη διοργάνωση σεμιναρίων εκμάθησης αγγλικών, είτε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι συνηθίζουν να ζουν με το επίπεδο της γνώσης που διαθέτουν και δεν αισθάνονται την ανάγκη να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου