27.12.12

Βραβείο LUX 2012



Στην ταινία "Iο sono Li" του Andrea Segre, απονεμήθηκε το φετινό βραβείο LUX. Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρττν Σουλτς στον κ. Segre στο πλαίσιο επίσημης τελετής στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012.

Η ταινία εξετάζει τη μετανάστευση και τη σύγκρουση μεταξύ παράδοσης και ατομικής φιλοδοξίαςμε μοχλό μια ιστορία φιλίας που σπάει τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις κατά των "ξένων". Οι άλλες δύο φιναλίστ ήταν οι "CSÁK a szél" (Just the Wind) του Bence Fliegauf (Ουγγαρία, Γερμανία, Γαλλία) και "Tabu" του Miguel Gomes (Πορτογαλία, Γερμανία, Γαλλία, Βραζιλία).

Φέτος, για πρώτη φορά μετά τη δημιουργία του βραβείου LUX το 2007, το Κοινοβούλιο διοργάνωσε τις λεγόμενες "Κινηματογραφικές Μέρες LUX" όπου προβλήθηκαν οι τρεις φιναλίστ ταινίες σε όλα τα κράτη μέλη, επιτρέποντας έτσι σε χιλιάδες πολίτες να δουν αυτές τις ευρωπαϊκές κινηματογραφικές παραγωγές.

Οι τρείς φετινές φιναλίστ ανακοινώθηκαν στις 24 Ιουλίου στη Ρώμη αφού επελέγησαν μεταξύ 10 ταινιών από πάνελ ανθρώπων του σινεμά και. Υποτιτλίσθηκαν στις 23 επίσημες γλώσσες της Ένωσης, για να προβληθούν για πρώτη φορά από τη δημιουργία του βραβείου το 2007, σε όλα τα κράτη μέλη τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο στις "Ημέρες του LUX"...

Το κινηματογραφικό βραβείο του ΕΚ έχει σα στόχο να προβάλλει τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και να προωθήσει τον διάλογο για τις αξίες και τα πιστεύω της Ευρώπης και τα κοινωνικά ζητήματα που την απασχολούν.

Το βραβείο απονέμεται ετησίως μετά από ψηφοφορία μεταξύ των ευρωβουλευτών. Έπαθλο είναι ο δωρεάν υποτιτλισμός, η εκτύπωση ειδικών εκδόσεων για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής και η προώθηση της διανομής της νικήτριας ταινίας πανευρωπαϊκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου