14.10.12

Σχολικός Διαγωνισμός Μετάφρασης Juvenes Translatores 2012


Ξεκίνησε η προθεσμία για τις δηλώσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό Juvenes Translatores 2012.


Τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν από τις 3 Σεπτεμβρίου 2012 να δηλώσουν συμμετοχή - στη διαδικτυακή διεύθυνση http://ec.europa.eu/translatores/ - στον ετήσιο διαγωνισμό νέων μεταφραστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστό με την ονομασία «Juvenes Translatores» (που σημαίνει «νέοι μεταφραστές» στα λατινικά). Η προθεσμία εγγραφής λήγει στις 20 Οκτωβρίου.
Μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής θα γίνει κλήρωση ώστε να επιλεγούν τα σχολεία που θα κληθούν να συμμετάσχουν. Τα σχολεία που θα επιλεγούν (22 σχολεία από την Ελλάδα σε σύνολο 750 περίπου σχολείων από ολόκληρη την ΕΕ) πρέπει να δηλώσουν από 2 έως 5 μαθητές που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό.
Ο διαγωνισμός, που διανύει ήδη το έκτο έτος του, θα διεξαχθεί στις 27 Νοεμβρίου - σε όλα τα σχολεία ταυτόχρονα. Απευθύνεται σε μαθητές, ανεξαρτήτως ιθαγενείας, που έχουν γεννηθεί το 1995 και οι οποίοι θα κληθούν να μεταφράσουν ένα μονοσέλιδο κείμενο επιλέγοντας έναν από τους 506 πιθανούς γλωσσικούς συνδυασμούς μεταξύ των 23 επίσημων γλωσσών της ΕΕ. Φέτος το θέμα των προς μετάφραση κειμένων θα είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών, στο πλαίσιο του εορτασμού του  «ευρωπαϊκού έτους».
Τα κείμενα θα βαθμολογηθούν από μεταφραστές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι θα επιλέξουν έναν νικητή ανά χώρα. Τον Απρίλιο του 2013 όλοι οι νικητές θα προσκληθούν στις Βρυξέλλες για να παραλάβουν το βραβείο τους.
Ο διαγωνισμός γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Πέρυσι πήραν μέρος 3.000 και πλέον μαθητές από όλην την ΕΕ.

Περισσότερες πληροφορίες:
Ιστότοπος του διαγωνισμού: http://ec.europa.eu/translatores/
Twitter: @translatores
ΓΔ Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: http://ec.europa.eu/dgs/translation/
Ιστοσελίδα της Επιτρόπου Ανδρούλλας Βασιλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου