21.1.13

Η αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα

Η αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα  είναι μια από τις παλαιότερες γραπτές γλώσσες του κόσμου μετά τα σουμεριακά.Τα πρώτα γραπτά της αρχεία χρονολογούνται στο 3400 π.Χ. από την φαραωνική εποχή της Πρώιμης Δυναστικής Περιόδου.Κατά τη διάρκεια της ύπαρξής της πέρασε από πολλές φάσεις με τελευταία την κοπτική γλώσσα  που συνέχισε να μιλιέται μέχρι τον 17ο αιώνα.

Γλωσσολογικά συγγενεύει πιο πολύ με τις σημιτικές και βερβερικές γλώσσες αλλά λιγότερο με τις κουσιτικές .Όλες αυτές οι γλώσσες κατατάσσονται στη μεγάλη γλωσσική οικογένεια των αφροασιατικών γλωσσών ο οποίος παλαιότερα ονομαζόταν χαμιτοκουσιτικός.

Μαζί τους μοιράζεται αρκετά κοινά χαρακτηριστικά όπως ρίζες των λέξεων από τρία σύμφωνα,εμφατικά σύμφωνα,ένα σύστημα τριών φωνηέντων a,i,u και πολλά μορφήματα  το ένα πάνω στο άλλο.Κατά περίεργη σύμπτωση θεωρείται ότι η γλώσσα που κρύβει η γραμμική Α της Κρήτης (μινωϊκή) , διαθέτει και αυτή μόνο τρία φωνήεντα.Μήπως σχετιζόταν η μινωϊκή με αφροασιατικές γλώσσες ;

Η αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα χωριζόταν στις εξής χρονολογικές περιόδους.
  •  Αρχαϊκή αιγυπτιακή (πριν από το 2600 π.Χ., η γλώσσα της Πρώιμης Δυναστικής Περιόδου)
  •  Παλιά αιγυπτιακή (2686 π.Χ. - 2181 π.Χ., η γλώσσα του Παλαιού Βασιλείου)
  •  Μέση αιγυπτιακή (2055 π.Χ. - 1650 π.Χ.), που μιλιόταν στο Μέσο Βασίλειο (2055 π.Χ. - 1650 π.Χ., αλλά επιβιώνει μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα μέχρι δυναστείας των Αμάρνα  (1353 π.Χ.), και συνεχίζει ως λογοτεχνική γλώσσα μέχρι τα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ.).
  • Ύστερη αιγυπτιακή (1069 π.Χ. - 700 π.Χ., που μιλιόταν την Τρίτη Ενδιάμεση Περίοδο (1069 π.Χ. - 700 π.Χ.), αλλά άρχισε νωρίτερα από την περίοδο Αμάρνα (1353 π.Χ.).
  •  Δημοτική (7ος αιώνας π.Χ. - 5ο αιώνα μ.Χ., Ύστερη Ρωμαϊκή Περίοδο μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή)
  •  Κοπτική (1ος αιώνας μ.Χ. - 17ο αιώνα μ.Χ., πρώιμη ρωμαϊκή εποχή έως τις αρχές της σύγχρονης εποχής)

Αιγυπτιακή γραφή
Αρχικά γραφόταν στα ιερατικά αιγυπτιακά ιερογλυφικά (χαραγμένα κυρίως σε πέτρα) τα οποία μετεξελίχθηκαν στην δημοτική αιγυπτιακή,μια πιο καλλιγραφική εκδοχή πιο κατάλληλη για χειρόγραφα.Αργότερα αναπτύχθηκε το κοπτικό αλφάβητο με βάση το ελληνικό.

H Αίγυπτος στα αρχαία αιγυπτιακά ονομαζόταν κεμετ (km.t) που θα πει μαύρος,πιθανώς από το χρώμα που είχαν οι λάσπες που άφηνε ο Νείλος στο Δέλτα του.Εξού και ο όρος κεμετικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου