19.12.12

Οn-line τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας!

Ενα κλικ και ο θρύλος ζωντανεύει! Χιλιάδες χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας έχουν φωτογραφηθεί και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον να τα μελετήσουν στο Διαδίκτυο.

Ενα κλικ και ο θρύλος ζωντανεύει! Χιλιάδες χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας έχουν φωτογραφηθεί και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον να τα μελετήσουν στο Διαδίκτυο.



Κομμάτια από τους παλαιότερους πάπυρους της Παλαιάς Διαθήκης που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, κυρίως των Δέκα Εντολών, του πρώτου κεφαλαίου της Γένεσης, των Ψαλμών, το βιβλίο του Ησαΐα στο σύνολο του, καθώς και απόκρυφα κείμενα περιλαμβάνονται στα χειρόγραφα αυτά.

Οι πιο σύγχρονες τεχνικές απεικόνισης, που αναπτύχθηκαν από τους ειδικούς της NASA, χρησιμοποιήθηκαν για την αρχειοθέτηση χειρογράφων που μέχρι σήμερα δεν ήταν προσβάσιμα από το κοινό, επειδή είναι πολύ εύθραυστα.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται θα επιτρέψουν να αναλυθεί καλύτερα η κατάσταση της διατήρησης των χειρογράφων αυτών που χρονολογούνται από τον τρίτο έως τον πρώτο αιώνα π.Χ..

Ο χώρος όπου ήταν κρυμμένα τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας (περίπου 900 Ιουδαϊκά χειρόγραφα σε πάπυρο και περγαμηνή στην αραμαϊκή, την εβραϊκή και την αρχαία ελληνική γλώσσα) τα οποία θεωρούνται μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του εικοστού αιώνα, βρέθηκε τυχαία από ένα βοσκό το 1947 στο Κουμράν, σε μια σπηλιά κοντά στη Νεκρά Θάλασσα στη Δυτική Όχθη. Αυτά, έριξαν νέο φως στην ιστορία της Εβραϊκής Βίβλου, γνωστής και ως Τανάκ, αλλά και στην γέννηση του χριστιανισμού.

Τα παλαιότερα χειρόγραφα χρονολογούνται από τον τρίτο αιώνα π.Χ. και το πιο πρόσφατο γράφτηκε το έτος 70, τη στιγμή της καταστροφής του δεύτερου εβραϊκού Ναού από τις ρωμαϊκές λεγεώνες.

Τα περισσότερα από αυτά τα έγγραφα φυλάσσονται στο Μουσείο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, και κάποια εκτέθηκαν στο εξωτερικό, κυρίως στο Βερολίνο το 2005, αλλά η ευθραυστότητα τους θέτει περιορισμούς στο χειρισμό τους αλλά και στην έκθεση τους στο φως.

Όπως ανακοίνωσε η Google, η ψηφιοποίηση των κειμένων βασίστηκε σε τεχνικές που ανέπτυξε η NASA και περιλαμβάνει τη φωτογράφηση των πρωτότυπων σε πολλά μήκη κύματος. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ


 ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου